حصر وراثت آنلاین شد: خداحافظی با مراجعات حضوری و کاغذبازی!

گواهی حصر وراثت الکترونیکی شد: وراث دیگر نیاز به مراجعه حضوری ندارند
طبق اعلام وزیر دادگستری، بر اساس قانون جدید، صدور گواهی حصر وراثت بدون نیاز به ثبت درخواست و بهصورت الکترونیکی انجام خواهد شد. این گواهی، حداکثر ظرف ۲۰ روز پس از فوت متوفی، از طریق سامانه صادر و مستقیماً به وراث ابلاغ میشود.
به گزارش اختبار و به نقل از روابط عمومی وزارت دادگستری، جلسهای به منظور هماهنگی در اجرای آییننامه اجرایی مرتبط با بند “ث” ماده ۱۱۳ قانون برنامه هفتم توسعه جمهوری اسلامی ایران، با مدیریت امینحسین رحیمی، وزیر دادگستری، و حضور برخی مقامات مرتبط برگزار شد. در این نشست، معاون راهبردی قوه قضاییه، معاون وزیر کشور، رئیس سازمان ثبت احوال و تعدادی از نمایندگان واحدهای مرتبط از قوه قضائیه شرکت داشتند.
امینحسین رحیمی در ابتدای جلسه به اهمیت گواهی حصر وراثت و نیاز ورثه متوفیان به این گواهی اشاره کرد و توضیح داد که پیش از این، مسئولیت صدور گواهی حصر وراثت بر عهده مرجع قضایی بوده است. اما طبق برنامه هفتم توسعه، این مسئولیت به سازمان ثبت احوال کشور واگذار شده و این سازمان از ابتدای مردادماه سال جاری، مرجع اصلی صدور این گواهی خواهد بود.
وی تأکید کرد که هماهنگی کامل میان دستگاههای مربوطه برای اجرای این قانون ضروری است. بر اساس آییننامه اجرایی، صدور گواهی حصر وراثت به صورت الکترونیکی و بدون نیاز به مراجعه حضوری انجام میشود. در این روند، نیازی به ثبت درخواست از سوی وراث نخواهد بود.
همچنین در این نشست، رئیس سازمان ثبت احوال اعلام کرد که اقدامات اجرایی و هماهنگیهای لازم با سایر دستگاههای مرتبط در حال انجام است تا این قانون به موقع اجرا شود و گواهیهای حصر وراثت طبق برنامهریزی به وراث اعلام گردد.
وزارت دادگستری بر اهمیت اجرای این قانون تأکید کرده و وعده داده است که روند جدید به کاهش پیچیدگیها و زمانبری مرتبط با دریافت این گواهی کمک کند.

توضیح خودمونی خبر
وزیر دادگستری گفته یه قانون جدید اومده که خیلی کارا رو راحت میکنه. قضیه اینه که از این به بعد گواهی حصر وراثت رو دیگه لازم نیست بری دنبالش و درخواست بدی و این حرفا. خودشون اتوماتیک و الکترونیکی برات صادر میکنن!
یعنی چی؟ یعنی اینکه بعد از اینکه خدای نکرده کسی فوت کرد، تا بیست روز بعدش این گواهی از یه سامانه صادر میشه و مستقیم میفرستنش برای ورثه. خیلی خوبه نه؟ دیگه اون دوندگیها و برو بیاهای قبلی رو نداره.
این خبر رو از یه سایت خبری (اختبار) و روابط عمومی وزارت دادگستری گرفتم. ظاهراً یه جلسه هم برگزار کردن که همین امینحسین رحیمی، وزیر دادگستری، توش بوده و یه سری آدم حسابی دیگه مثل معاون قوه قضاییه، معاون وزیر کشور، رئیس سازمان ثبت احوال و چند نفر دیگه از مسئولین هم بودن تا هماهنگیهای این قانون جدید رو انجام بدن.
وزیر توی جلسه گفته که گواهی حصر وراثت قبلاً دست دادگاهها بوده و مردم برای گرفتنش کلی سختی میکشیدن. اما حالا طبق یه برنامهای به اسم “برنامه هفتم توسعه”، این مسئولیت رو دادن به سازمان ثبت احوال. یعنی از اول مرداد امسال، سازمان ثبت احوال میشه مرجع اصلی صدور این گواهی.
خیلی هم تاکید کرده که همه دستگاهها باید با هم همکاری کنن تا این قانون خوب اجرا بشه. گفته که توی این آییننامه جدید، صدور گواهی کاملاً الکترونیکیه و لازم نیست حضوری بری جایی. یعنی نیاز نیست خود ورثه درخواست بدن، خودش صادر میشه.
رئیس سازمان ثبت احوال هم تو جلسه گفته که دارن همه کاراش رو انجام میدن و با بقیه دستگاهها هماهنگ هستن تا این قانون به موقع اجرا بشه و گواهیها سر وقت به دست ورثه برسه.
خلاصه که وزارت دادگستری گفته اجرای این قانون خیلی مهمه و قول داده که با این روش جدید، گرفتن گواهی حصر وراثت خیلی راحتتر و سریعتر از قبل میشه. واقعاً هم قدم خوبیه، چون قبلاً واقعا دردسر داشت.
سوالات متداول درباره قانون جدید گواهی حصر وراثت
1. آقا این قضیه جدید گواهی حصر وراثت چیه؟ یعنی چی؟
خیلی سادهاش اینه که از این به بعد دیگه برای گرفتن گواهی حصر وراثت لازم نیست کلی دوندگی کنی و بری دادگاه و درخواست بدی و این حرفا. قانون جدید گفته خودشون اتوماتیک و الکترونیکی برات صادرش میکنن.
2. خب حالا این گواهی چطوری به دست ما میرسه؟ باید بریم جایی بگیریمش؟
نه، لازم نیست بری جایی. بعد از فوت خدای نکرده، تا حداکثر بیست روز بعدش، این گواهی از طریق یه سامانه صادر میشه و مستقیم میفرستنش برای ورثه. یعنی الکترونیکی ابلاغ میشه.
3. یعنی دیگه هیچ کاری لازم نیست ما بکنیم؟ مثلاً درخواست بدیم؟
نه، طبق قانون جدید و آییننامهاش، نیازی به ثبت درخواست از طرف ورثه نیست. همه چیز به صورت خودکار و الکترونیکی انجام میشه.
4. قبلاً که اینجوری نبود، کی این مسئولیت صدور گواهی رو داشت؟
بله، قبلاً مسئولیت صدور گواهی حصر وراثت با مرجع قضایی (دادگاهها) بود و برای گرفتنش واقعاً دردسر داشت.
5. حالا این مسئولیت صدور گواهی حصر وراثت داده شده به کی؟
طبق این برنامه جدید (برنامه هفتم توسعه)، مسئولیت صدور این گواهی رو دادن به سازمان ثبت احوال کشور.
6. از کی قراره این قانون جدید اجرا بشه؟
طبق چیزی که وزیر دادگستری گفته، از ابتدای مرداد ماه سال جاری، سازمان ثبت احوال مرجع اصلی صدور این گواهی میشه و این قانون اجرا خواهد شد.
7. این قانون جدید چه فایدهای برای ما داره؟
فایدش اینه که گرفتن گواهی حصر وراثت خیلی راحتتر و سریعتر از قبل میشه. دیگه اون پیچیدگیها و زمانبر بودن قبلی رو نداره و لازم نیست برای گرفتنش وقت و انرژی زیادی بذاری.
8. توی این جلسه که اشاره شده چه کسانی بودن؟
وزیر دادگستری (امینحسین رحیمی) مدیریت جلسه رو بر عهده داشته. معاون راهبردی قوه قضاییه، معاون وزیر کشور، رئیس سازمان ثبت احوال و چند نفر از مسئولین دیگه هم برای هماهنگی اجرای این قانون تو جلسه حضور داشتن.
9. سازمان ثبت احوال گفته که آمادگی اجرای این قانون رو داره؟
بله، رئیس سازمان ثبت احوال توی جلسه گفته که دارن همه کارای اجرایی و هماهنگیهای لازم رو با بقیه دستگاهها انجام میدن تا این قانون به موقع اجرا بشه و گواهیها سر وقت به دست ورثه برسه.
10. وزارت دادگستری نظرش درباره این قانون چیه؟
وزارت دادگستری روی اهمیت اجرای این قانون خیلی تأکید کرده و وعده داده که این روش جدید به کاهش مشکلات و زمانبری گرفتن این گواهی کمک زیادی میکنه. خلاصه که به نظرشون قدم خوبیه.
نظرات